Սրտի համար օգտակար 6 մթերք

Դիետոլոգ Ֆաթմա Բայսալ Յուսուֆը նշել է մի քանի մթերքներ, որոնք սրտի համար առավել օգտակար են։

Սխտոր

Պարզվում է՝ սիրտ-անոթային համակարգի համար ամենաօգտակար մթերքը սխտորն է, հայտնում է «ՌԻԱ Նովոստի»-ն։ Դիետոլոգի խոսքով՝ այն դրական է ազդում անոթների վրա եւ նվազեցնում է սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը։ Խորհուրդ է տրվում ամեն օր ուտել սխտորի մեկ պճեղ։

Ձուկ

Կարծիք կա, որ ձկան եւ ձկան յուղի կանոնավոր գործածումը խոչընդոտում է թրոմբների առաջացումը, իսկ դրա մեջ պարունակվող օմեգա-3 ճարպաթթուները մեծ հակաօքսիդանտային հատկություններ ունեն։ Մասնագետը խորհուրդ է տալիս գործածել գոլորշու վրա պատրաստած կամ գրիլ ձուկ։

Ընկուզեղեն

Հունական ընկույզը եւ պնդուկը օմեգա-3 ճարպաթթուներ եւ Е վիտամին են պարունակում, հայտնի են իրենց հակաօքսիդանտային հատկություններով, ինչպես նաեւ մագնիումի եւ բջջանյութի մեծ պարունակությամբ։ Դիետոլոգը խորհուրդ է տալիս շաբաթական մինչեւ 3 անգամ պնդուկի 6-7 եւ հունական ընկույզի 2-3 միջուկ ուտել։

Վուշի սերմեր

Վուշի սերմերը նույնպես սրտի համար օգտակար մթերք են համարվում, քանի որ նվազեցնում են սիրտ-անոթային հիվանդությունների առաջացման հավանականությունը։ Խորհուրդ է տրվում ամեն օր ուտել մեկ ճաշի գդալ թարմ աղացած սերմեր։

Հատիկավորների ալյուր

Վարսակի, տարեկանի հատիկավոր ցորենի ալյուրն առողջության համար օգտակար է համարվում դրանց մեջ В եւ Е վիտամինների պարունակության շնորհիվ։

Կանաչ թեյ

Կանաչ թեյը եւս մեկ օգտակար մթերք է, որը սիրտ-անոթային հիվանդությունների զարգացման հավանականությունը նվազեցնում է պոլիֆենոլների պարունակության հաշվին, որոնք հակաօքսիդանտային հատկություններ ունեն։ Մասնագետը խորհուրդ է տալիս այս ըմպելիքով փոխարինել սեւ թեյը կամ սուրճը։

Մասնագետի խոսքով՝ սրտի եւ անոթների համար օգտակար են նաեւ կարմիր խաղողը, լոլիկը եւ ձմերուկը, որոնք նույնպես օժտված են հակաօքսիդանտային հատկություններով։

Այս թեմայով
am