Ավշար համայնքում բոտուլիզմի դեպք է արձանագրվել. հիվանդի վիճակը գնահատվում է ծանր

Ավշար համայնքում  բոտուլիզմի դեպք է արձանագրվել: Այս մասին հայտնում են Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնից: Դեպքն արձանագրվել է այսօր՝ նոյեմբերի 3-ին, Արարատի մարզի Ավշար համայնքում. տուժել է 1 անձ: Համաճարակաբանական հետազոտության արդյունքում պարզվել է, որ թունավորման պատճառը տնային պայմաններում պահածոյացված լոլիկի լեչոն է:

Այս պահին հիվանդը գտնվում է «Արմենիա» ԲԿ֊ում, վիճակը գնահատվում է ծանր։ Հիվանդությունների վերահսկման և կանխարգելման ազգային կենտրոնը (NCDC,Armenia) հիշեցնում է, որ բոտուլիզմով ախտահարված սննդամթերքը կարող է չփոխել իր համը, հոտը, գույնը և տեսքը:

Հիվանդությունն արտահայտվում է հետևյալ ախտանշաններով՝ ընդհանուր թուլություն, սրտխառնոց, փսխում, գլխապտույտ, գլխացավ, ցավեր որովայնի շրջանում, շնչահեղձություն, տեսողության խանգարում (աչքերի առջև մշուշ, ցանց), երկտեսություն, ձայնի փոփոխություն (խռպոտություն, ռնգախոսություն), բերանի չորություն, կլման ակտի խանգարում:   Ախտանշաններն ի հայտ են գալիս  2-3 ժամից մինչև 10 օրվա ընթացքում: Բոտուլիզմից խուսափելու համար առողջապահության նախարարությունը տալիս է որոշ ցուցումներ, որոնք են՝ • խուսափե´ք տնային պայմաններում պատրաստված պահածոների օգտագործումից, • տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներն օգտագործելուց առաջ ենթարկե´ք ջերմային մշակման` պահածոյի պարունակությունը եռացնելով 20-25 րոպե, • մի´ գնեք տնային պայմաններում պատրաստված պահածոներ շուկայից կամ պատահական անհատներից, • առաջին ախտանշաններն ի հայտ գալուն պես անմիջապես դիմե´ք բժշկի: Նշենք, որ բոտուլիզմը սննդային ծանր թունավորում է, որի հարուցիչը «Clostridium botulinum»-ն է: Հիվանդության հարուցիչը գտնվում է արտաքին միջավայրում` հողի մեջ սպորների ձևով, որտեղից էլ անցնում է բանջարեղենի, կանաչեղենի վրա:

Նշված հարուցչի աճի և զարգացման համար անհրաժեշտ են անօդ պայմաններ, որտեղ բազմանում և արտադրում են թույն: Նման պայմաններ ստեղծվում են կափարիչներով հերմետիկ փակված պահածոներում: Հարուցչի ոչնչացումը կատարվում է միայն հատուկ սարքերում` ավտոկլավներում բարձր ճնշման (1.5-2 մթնոլորտ) և 120-130'C ջերմաստիճանի ազդեցության տակ, որոնք առկա են միայն պահածո արտադրող կազմակերպություններում, իսկ տնային պայմաններում հնարավոր չէ իրականացնել: 

Այս թեմայով
am